Onorând Creația lui Dumnezeu

Creștinism și vegetarianism

Asociația Creștinilor Vegetarieni
este o comunitate creștină internațională și interconfesională care
este convinsă că o dietă vegetariană este benefică sănătății
oamenilor, mediului înconjurător, celor săraci și înfometați
precum și animalelor.

Credem că Duhul Sfânt ne inspiră să trăim în conformitate cu cele mai adânci valori bazate pe credință - "chemarea" noastră. Credem că tuturor creștinilor le pasă, uneori profund, de foametea mondială, binele celorlalți, mediul înconjurător, și animale. Deoarece o dietă bazată pe plante ne ajută să ne adresăm acestor probleme, o vedem ca o oportunitate sa onorăm pe Dumnezeu.

De ce vegetarianismul înseamnă bună administrare?

Foametea mondială Isus a predicat: "Căci am fost flămând, și Mi-ați dat de mâncat...ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut" (Matei 25:35,40). În timp ce zeci de milioane de oameni mor anual din cauza înfometării sau bolilor cauzate de aceasta și aproape un miliard suferă de malnutriție, 37% din grânele recoltate la nivel mondial sunt date ca hrană animalelor crescute pentru carne, iar în SUA cifra se ridica la 66%. Conversia grânelor în carne irosește 90% din proteinele lor, 96% din calorii și toate fibrele. Deoarece în general sunt consumate mult mai multe grâne pentru a hrăni pe cineva cu carne, la nivel mondial consumul de carne mărește cererea pentru grâne. Când cererea crește, costurile cresc, iar pentru cei săraci devine din ce în ce mai greu să-și permită mâncare de orice fel.

Sănătatea ta Apostolul Pavel a scris că trupurile noastre sunt templul Duhului Sfânt (1Cor 6:19), însemnând că ar trebui să avem grijă de trupurile noastre ca daruri de la Dumnezeu. Conform unei analize cuprinzătoare a Asociației Americane pentru Dietă (American Dietetic Association) a literaturii de specialitate, vegetarianismul e asociat cu un risc scăzut pentru obezitate, boli cardio-vasculare, presiune ridicată a sângelui, diabet, cancer de colon, plămâni și boli de rinichi. În contrast cu dieta Mediteraneană predominantă în plante, pe care Isus o avea, dietele Occidentale moderne (încărcate cu produse animale) pun viața oamenilor în risc.

Spre exemplu, pesticidele și dioxinele, concentrate în grăsimea animală, sunt consumate de cei care mănâncă carne și măresc riscul de cancer. Oamenii care mănâncă mult pește au deseori un nivel crescut de mercur în sânge. Deoarece animalele de la ferme sunt hrănite cu scopul de a crește repede, fără a li se oferi șansa de a face mișcare, carnea lor este în general plină de grăsimi saturate, care ridică nivelul colesterolului consumatorilor și implicit riscul de boli de inimă. În multe țări, animalelor de la ferme le sunt deseori administrați hormoni pentru a stimula dezvoltarea excesivă a mușchilor - procedură ce dăunează sănătății umane și provoacă infirmități dureroase animalelor. Folosirea antibioticelor pentru prevenirea infecțiilor printre animalele înghesuite și stresate favorizează rezistența la bacterii. Mai mult, operațiunile rapide din măcelării expun carnea la contaminarea cu bacterii. În 1999, Centrul de Controlare si Prevenire a Bolilor din SUA a estimat că mâncarea infestată îmbolnăvește circa 76 de milioane de americani anual și omoară cam 5000. Un an mai târziu, a descoperit că 86% din mâncarea infestată consumată e de origine animală. Carnea gătită poate ucide bacteriile, dar generează amine heterociclice, cauzatoare de cancer.

Pământul În Geneza 2:15, Dumnezeu l-a instruit pe Adam să lucreze și să păzească Grădina Edenului, iar prin analogie putem considera grija pentru Creația Domnului ca sarcina noastră sacră. Un consumator obișnuit de carne folosește până de 14 ori mai multă apă și de 20 de ori mai multă energie decât un vegetarian. Într-adevăr, folosirea curentă de pământ, apă și energie nu este sustenibilă, epuizarea resurselor amenință să provoace mari lipsuri omenirii în acest secol. Deja, la nivel mondial, 40% din terenurile folosite în agricultură sunt serios degradate.

Protecția animalelor Isus a spus că Dumnezeu hrănește păsările cerului (Matei 6:26) și nu uită de vrăbii (Luca 12:6). Scrierile evreiești interzic omorârea inumană sau cruzimea asupra animalelor de povară (Exod. 23:5; Deut 22:6-7, 25:4). Totuși, în Statele Unite, realmente toată mâncarea de proveniență animală este obținută în ferme industriale intensive. Aproape zece miliarde de animale care trăiesc pe uscat sunt ucise în fiecare an, peste un milion la fiecare oră, iar numărul animalelor acvatice omorâte pentru hrană este mult mai mare. Aceste animale suferă din cauza înghesuielii stresante, a mediului steril ce le împiedică pornirile instinctuale, amputărilor fără anestezie (tăierea ciocului, a coarnelor, a cozii, castrare) și a altor proceduri dureroase (Dr. Bernard Rollin, Farm Animal Welfare). În mod obișnuit, tăierea implică teroare și de multe ori durere sfâșietoare (Gail Eisnitz, Slaughterhouse). Ilustrând cruzimea din industrie, animalele prea bolnave pentru a merge sunt mai degrabă târâte intr-un mod foarte dureros spre a fi tăiate decât sa fie eutanasiate. Tipic pentru atitudinea din această industrie, John Byrnes a scris: "Uită ca porcul e un animal. Tratează-l ca pe o mașină din fabrică" (Hog Farm Management). De asemenea, vânatul și pescuitul implică cruzime. Peștele suferă când este prins cu cârligul undiței sau când moare prins în plasă, iar animalele vânate mor deseori încet din cauza infirmității provocate de răni.

Susține Biblia vegetarianismul?

Biblia zugrăvește vegetarianismul drept idealul lui Dumnezeu, iar dieta se conformează principiului central al Bibliei de bun administrator sau păstor. În Eden, Dumnezeu a considerat totul "foarte bun" imediat după ce a dat oamenilor și animalelor o dietă vegetariană (Gen 1:29-31). Mai multe profeții, cum ar fi Isaia 11:6-9 prevăd o întoarcere la această lume vegetariană, în care lupul, mielul, leul, vaca, ursul, șarpele și copiii trăiesc în pace. Creștinii vegetarieni consideră că ar trebui să năzuim către lumea armonioasă din viziunea lui Isaia - să încercăm să trăim în concordanță cu rugăciunea pe care Isus ne-a învățat-o: "precum în cer așa și pe pământ" (Mat 6:10)

Nu a pus Dumnezeu animalele pe pământ spre folosul nostru?

"Stăpânirea" lui Adam asupra animalelor (Gen 1:26,28) credem că exprimă o administrare sacră deoarece Dumnezeu a dat imediat după aceea omului o dietă vegetariană (Gen 1:29-30) într-o lume pe care a considerat-o "foarte bună" (1:31). Creați în imaginea dragostei lui Dumnezeu (1 Ioan 4:4), sunt chemați a fi îngrijitori ai creației Domnului, nu tirani peste creația Sa. Geneza 2:18-19 indică că Dumnezeu a făcut animalele ca ajutoare și companie pentru Adam: <<Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el." Domnul Dumnezeu a făcut din pământ toate fiarele câmpului și toate păsările cerului; și le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească...>> Adam a pus nume animalelor, ceea ce credem ca arată preocupare și prietenie. Nu punem nume animalelor pe care le mâncăm. Dumnezeu a înzestrat porcii, vitele, oile și toate animalele cu dorințe și nevoi proprii, ce pot fi observate atunci când li se dă libertatea de a se bucura de viață. Spre exemplu, porcii sunt curioși, sociabili și mai inteligenți decât pisicile și câinii. Porcii pot chiar să joace unele jocuri video mai bine decât maimuțele. La fel, găinile se bucură de compania unei alteia și le place să se joace, să facă baie în praf și să caute mâncare. Isus și-a comparat iubirea pentru noi cu dragostea unei găini pentru puii ei (Luca 13:34).

De ce i-a permis Dumnezeu lui Noe să mănânce carne?
(Gen 9:2-4)

Toate plantele au fost distruse de Potop, lăsându-i lui Noe puține opțiuni. Important, acest pasaj nu ne poruncește să mâncăm carne și nici nu spune că idealul lui Dumnezeu este să consumăm carne. Probabil, hrănitul cu carne a fost o concesie. Într-adevăr, violența și degradarea omenirii au adus Potopul (Gen 6:5,13). În vremurile biblice ca și acum, oamenii sunt încurajați să trăiască conform idealului lui Dumnezeu. Isus a spus: "Voi fiți, deci, desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit" (Matei 5:48; cf. Ioan 14:12).

Îi pasă lui Dumnezeu de animale?

În Proverbe 12:10 ni se spune: "Cel neprihănit se îndură de vite, dar inima celui rău este fără milă", iar Psalmi 145:9 ne amintește că "Domnul este bun față de toți, și îndurările Lui se întind peste toate lucrările Lui." Biblia ne relatează în repetate rânduri grija Domnului pentru animale (Mat. 10:29, 12:11-12, 18:12-14) și interzice cruzimea (Deut 22:10, 25:4). Foarte important, după Potop, Dumnezeu a făcut un legământ, menționat de 5 ori, atât cu animalele cât și cu oamenii. Toate ființele participă la odihna Sabatului (Exod. 20:10, Deut. 5:14). Biblia descrie animalele aducându-i slavă Domnului (Ps. 148:7-10, 150:6), fiind prezente în eternitate (Isaia 65:25; Apoc. 5:13), și afirmă că Dumnezeu păstrează animalele (Ps. 36:6, Efes. 1:10, Col. 1:20). Animalele și oamenii îl caută pe Dumnezeu pentru subzistență (Ps. 104:27-31, 147:9, Mat. 6:26, Luca 12:6) și pentru mântuire (Ioan 3:7-9; Rom. 8:18-23).

Pune vegetarianismul pe picior de egalitate viața umană și cea animală?

Vegetarianismul pur și simplu reflectă respect pentru Creație - de dietă beneficiind oamenii, animalele și mediul înconjurător. Isus a spus: "Nu se vând oare cinci vrăbii cu doi bani? Totuși, nici una din ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu... Deci să nu vă temeți: voi sunteți mai de preț decât multe vrăbii" (Luca 12:6-7). Acest pasaj ne spune că deși Dumnezeu prețuiește mai mult oamenii decât animalele, rămâne preocupat pentru toată creația. Într-adevăr, legământul lui Dumnezeu din Geneza 9, în toate cele 5 aspecte, se face cu toate ființele vii, nu doar la oameni.

Cum rămâne cu sacrificarea animalelor?

Biblia relatează că Dumnezeu a acceptat sacrificiile animale. Totuși, mai mulți profeți au obiectat mai târziu asupra sacrificiilor, subliniind că Dumnezeu preferă dreptatea. Sacrificiile animale nu sunt nici necesare și nici măcar dorite în ziua de astăzi, din cel puțin doua motive. Primul, Pavel încurajează sacrificiul de sine, scriind: "aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, Sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească" (Rom. 12:1). Al doilea, interpretarea tradițională a morții lui Isus afirmă, că datorită Lui, sacrificiile animale nu mai sunt necesare. Creștinii, fiind ființe noi în Hristos, îl urmează pe acesta alegând dragostea față de toată Creația. Într-adevăr, Isus l-a citat pe Hosea (6:6) de două ori, spunând: "Milă voiesc, iar nu jertfe" (Mat. 9:13, 12:7).

Dar Isus nu a mâncat carne?

Credem ca modul cum sunt tratate astăzi animalele este o batjocură la adresa dragostei lui Dumnezeu pentru ele. Indiferent ce a mâncat Isus, dieta sa de acum 2000 de ani într-o comunitate mediteraneană de pescari nu mandatează ce ar trebui creștinii să mănânce astăzi. În mod similar, ceea ce Isus a purtat nu dictează cum ar trebui să ne îmbrăcăm astăzi. Suntem binecuvântați cu o gamă largă de alimente vegetale ușor de pregătit, sănătoase și gustoase, aproape ca în Eden.

Dar în F.A. 10:28, 11:7 lui Petru i se spune
"taie și mănâncă" toate ființele?

Citind mai departe, descoperim că pasajul nu este un îndemn literal la consumul de carne. Petru, meditând la semnificația acestei viziuni, a concluzionat că trebuie să predice Evanghelia Neamurilor (Fapte 10:28, 11:18). Indiferent de cum este interpretat acest pasaj, el nu ne recomandă să mâncăm carne în zilele noastre.

Dar nu ni se spune în 1 Timotei 4:4 că
"orice făptură a lui Dumnezeu este bună"?

Acum aproape 2000 de ani, Pavel a scuzat hrănitul cu orice, dacă este primit "cu mulțumiri" (de văzut și 1 Cor. 10:25). Totuși, agricultura animalieră modernă e o creație a omului și este dăunătoare oamenilor, animalelor și pământului. În timp ce ar trebui să-i mulțumim Domnului pentru capacitatea noastră de a ne bucura de mâncare, am putea să-i mulțumim și pentru opțiunile vegetariene gustoase. Într-adevăr, mulți creștini vegetarieni consideră fiecare masă ca o aducere aminte prin rugăciune a harului și bunătății Domnului. Fiecare masă vegetariană le amintește de profeția lui Isaia conform căreia toată Creația va trăi în armonie la sfârșitul veacurilor ca în Eden.

Sunt vegetarienii "slabi în credință" (Rom. 14:1)?

Pavel a scris romanilor ca "altul, care este slab, nu mănâncă decât verdețuri" (14:2). La vremea respectivă, evreii nu aveau voie în Roma, iar un măcelar cușer ar fi fost arestat. Neputând să obțină carne cușer, mulți evrei s-au abținut de tot de la carne, de teamă că acea carne ar fi fost oferită unui zeu păgân. Pavel a susținut că a consuma carne, chiar oferită idolilor, nu era o preocupare spirituală, lucru pe care cei "slabi în credință" nu l-au priceput. Pavel a spus că cei care consumă carne nu trebuie să îi condamne pe cei care se abțin, și viceversa (14:3), dar această nu face consumul de carne neutru din punct de vedere etic. Deoarece aceasta dietă provoacă suferință care nu este necesară, creștinii vegetarieni sugerează că a mânca carne nu e o alegere milostivă.

Este un păcat să consumi carne?

Din punct de vedere biblic, consumul de carne nu este în sine un păcat. De-a lungul istoriei unii oameni au avut nevoie de carne pentru alimentație. Totuși, Biblia ne încurajează să urmăm calea dragostei și compasiunii pure a lui Isus. Iacov a mărturisit aceasta când a scris: "Deci, cine știe să facă bine și nu face, săvârșește un păcat!" (Iacov 4:17).

Au fost mulți creștini vegetarieni?

Mulți dintre primii creștini au fost vegetarieni, incluzând Părinții deșertului. De atunci ordinul trapist, benedictin, cartuzian au încurajat vegetarianismul, precum și Adventiștii de Ziua a Șaptea. În secolul al XIX-lea, membrii sectei Creștinii după Biblie au stabilit primele grupuri vegetariene în Anglia și Statele Unite. Sfinții Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur, Tertulian, Origen, Clement Alexandrinul, John Wesley (fondatorul Bisericii Metodiste), Ellen G. White (una dintre fondatorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea), cofondatorii Armatei Salvării William și Catherine Booth, Leo Tolstoy și câștigătorul premiului Nobel Dr. Albert Schweitzer au fost creștini care au devenit vegetarieni, după cum este și muzicianul Moby.

Nu asigură legile protecția animalelor de la ferme?

În unele țări, inclusiv SUA, procedurile standard de la ferme sunt omise în mod special din toată legislația pentru protecția animalelor indiferent de durerea și suferința pe care le provoacă. Obiceiuri precum mutilările corporale făcute unui câine sau unei pisici ar fi considerate o crimă gravă (în unele țări se pedepsește cu închisoare de peste un an), însă sunt perfect legale în cazul porcilor sau găinilor. Cât despre măcelării, legile despre sacrificarea "umană" a animalelor sunt slabe și prost implementate pentru porci, vite și oi, iar cele privind păsările lipsesc complet. Noi susținem eforturile pentru îmbunătățirea condițiilor de la ferme, dar din multe motive, inclusiv de a nu-i plăti pe ceilalți să facă lucruri pe care noi nu le-am face, ne vedem siliți a fi vegetarieni.

Ce s-ar întâmpla cu cei al căror trai depinde de zootehnie?

Tranziția la o lume vegetariană, dacă se va întâmpla, va decurge destul de încet astfel încât puțini vor fi afectați, iar aceștia își vor lua un alt loc de muncă.

Deoarece animalele se mănâncă unele pe altele,
de ce este greșit ca oamenii să mănânce animale?

Creștinii nu sunt chemați să urmeze legea junglei (unde "cel mai puternic face legea"), ci să îl urmeze pe Hristos - să fie plini de compasiune, milă și respect pentru creația Domnului.

Sunt oamenii prădători din fire, deci carnivori?

Oamenii pot digera carne și este foarte probabil ca și strămoșii noștri să fi consumat cantități mici de carne, dar anatomia noastră e mult mai asemănătoare cu a animalelor care au o dietă bazată pe plante. Spre exemplu colonul nostru e lung și complex (nu simplu și scurt ca la carnivore), intestinele noastre sunt de 10-11 ori mai lungi decât corpurile noastre (nu 3-6 ori), saliva noastră conține enzime digestive (spre deosebire de carnivore), iar dantura noastră e asemănătoare ierbivorelor - de exemplu, caninii sunt scurți și neascuțiți (nu lungi, ascuțiți și curbați). Milioanele de vegetarieni sănătoși (care tind să trăiască mai mult decât nevegetarienii) demonstrează că nu e necesar sau nici măcar de dorit să mâncăm carne.

Cum petrec sărbătorile creștinii vegetarieni?

Vegetarienii petrec sărbătorile din plin și cu bucurie fără să consume animale. Numeroase cărți de gătit oferă mese vegetariene gustoase, de la simple și ușoare la complexe și elegante.

Dar dacă eu nu consider vegetarianismul o prioritate?

A adopta o dietă sănătoasă vegetariană cere puțin timp în plus sau angajament și poate spori sentimentul de bunăstare. Oricine poate alege această dietă continuând să facă ceea ce făcea înainte.

Ce pot să fac eu?

Dacă alegeți o dietă bazată pe plante, veți ajuta în mod semnificativ oamenii, animalele și mediul înconjurător, reducând sărăcia și suferința mondială. Creștinii sunt chemați să fie credincioși, ceea ce include trăirea în acord cu valorile noastre cele mai de preț inspirate de Duhul Sfânt. Credincioșia include împărtășirea fraților creștini, într-un mod plin de dragoste și compasiune, că mâncarea non-animală promovează o bună administrare a creației lui Dumnezeu și este gustoasă, convenabilă și nutritivă.

Nutriția vegetariană

O versiune modificată a acestui paragraf se găsește pe situl Societății Vegetarienilor din România: http://www.svr.ro/nutritie/nutritie.php

 

 

Copyright 2005 © Christian Vegetarian Association. All rights reserved.

| Home Page | Bibliography | Books, T-shirts, Etc. | Community | Contact Us | CVA Board | CVA Videos | Essays and Coloring Book | Honoring God's Creation | How to Help | Links | Membership | Mission | Podcast | Vegetarianism's Benefits |

This site is hosted and maintained by
The Mary T. and Frank L. Hoffman Family Foundation.

Since